Ο επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, πρέπει να είναι εκ των λίγων μελών της Επιτροπής Μπαρόζο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος όπως η Γκρίνπις. Ο προσδιορισμός «πράσινος» Σταύρος μπορεί να φαίνεται κάπως  υπερβολικός για τον φιλελεύθερο πρώην νομικό σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναπληρωτή διευθυντή της ΕΤΒΑ και υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κι όμως, με την αυστηρή στάση που τηρεί τελευταία όσον αφορά την εισαγωγή και χρήση μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις σχεδόν δημόσιες κόντρες του με τον Γερμανό αντιπρόεδρο της Επιτροπής, και προστάτη των Επιχειρήσεων και της Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο Έλληνας επίτροπος κερδίζει συνεχώς πόντους μεταξύ των ομάδων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Και ενισχύει την υποψηφιότητά του για ακόμα μια θητεία στο κτίριο Μπερλεμόν.

Αύριο ο Σταύρος δοκιμάζει ακόμα ένα άνοιγμα προχωρώντας μάλιστα λίγο παραπέρα. Μαζί με τον  συνάδελφό του για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Βλαντιμίρ Σπίντλα, συναντούν, στις 12 το μεσημέρι, τον γενικό γραμματέα της συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών συνδικάτων Τζον Μονκς. Η οργάνωση του Μονκς εκπροσωπεί 82 συνδικάτα σε 36 χώρες συν 12 κλαδικές ομοσπονδίες συνδικάτων. Η συνομοσπονδία προέρχεται από μια επιτυχημένη κινητοποίηση για την αύξηση των μισθών (συμμετείχε και η Ελληνική ΓΣΕΕ) στο πλαίσιο της οποίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας των 27.

Λίγες μόλις ώρες μετά τη διαδήλωση, δεν είναι παράλογο να περιμένει κανείς πως ο Μονκς θα θελήσει να μεταφέρει τα αιτήματα των συνδικάτων στα πιο ευαισθητοποιημένα μέλη της φιλελεύθερης Επιτροπής Μπαρόζο (για τη διαδήλωση και το πώς μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, μερικά στοιχεία στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας). Και άντε ο Σπίντλα είναι καθ’ ύλην αρμόδιος καθώς ασχολείται με την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική. Ο Δήμας όμως;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας επίτροπος βάζει μια δόση κοινωνικής πολιτικής στην πράσινη ατζέντα του. Κάποιοι θα θυμούνται πως ο Δήμας είχε προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη σε κοινωνικά ευαίσθητες οργανώσεις όταν, τον Ιανουάριο, σε συνέντευξή του στο BBC, έβαζε και κοινωνικά κριτήρια (εκτός από περιβαλλοντικά) ως συστατικά στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης και χρήσης βιοκαυσίμων. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση μάλιστα είχε προκαλέσει την οργή του Φερχόιγκεν αλλά και άλλων συναδέλφων του στην Επιτροπή, μια οργή που φάνηκε ακόμα και μέσα στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν, στο Μπερλεμόν, όταν οι διαφορετικοί εκπρόσωποι Τύπου των Επιτρόπων εμφανίστηκαν να μην μπορούν να συμφωνήσουν ακριβώς στις ερμηνείες τους.

Βέβαια, στην Επιτροπή Μπαρόζο, τέτοια ανοίγματα έχουν τα όριά τους. Κι έτσι μεθαύριο Τετάρτη, μια μέρα μετά τη συνάντηση με τα συνδικάτα, ο «πράσινος» Σταύρος θα έχει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία στο ίδιο γραφείο με τον Ζαν Μαρτέν, πρόεδρο της πανίσχυρης συνομοσπονδίας βιομηχανιών τροφίμων και ποτών και ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής Γιουνιλέβερ. Μιας εταιρίας που ειδικεύεται στα προϊόντα με μπλε και πράσινους και κόκκινους κόκκους…

Advertisements